Wat wilden we bereiken?

In de woonvisie 2012-2021 heeft de gemeenteraad vier beleidsdoelen vastgesteld: voorzien in de behoefte van de lokale bevolking, huisvesting van bijzondere doelgroepen, behoud en versterken van de vitaliteit van de kernen en het verhogen van de kwaliteit. Deze algemene beleidsdoelen zijn geconcretiseerd in een actieprogramma.

Wat hebben we hiervoor gedaan?

10.2.1

Het initiëren en faciliteren van bouwprojecten in alle kernen waarbij prioriteit wordt gegeven aan betaalbare woningen (starters/huur) primair op gronden in gemeentelijke eigendom.

Betreft een doorlopend item. In Waterdael zijn op dit moment nog maar twee kavels voor particuliere bouw beschikbaar de rest is verkocht of kent een serieuze optie. In Lierop zijn 4 kavels in december verkocht en komen er 6 aan. In Someren-Heide zijn twee kavels in aanbouw en heeft De Loods een plan gepresenteerd voor een projectmatige / CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) ontwikkeling. In Someren-Eind zijn drie kopers van de kavels van het Bisdom. Dit leidt weliswaar niet tot gemeentelijke inkomsten; maar zien bouwen doet bouwen en het zorgt wel voor een voltooiing van de Esdoornstraat. Daarnaast is weer ontwikkelingsvoortgang geboekt op enerlei wijzen in de projecten Paulusschool/Pauluskerk, de Petrusschool (ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd) en Groote Hoeven. Ook neemt het aantal particuliere initiatieven toe.

10.2.2

Specifiek voor 2016 willen we met de lokaal opererende woningstichting een onderzoek afronden en vervolgens prestatieafspraken maken over het behoud en vernieuwen van de sociale kernvoorraad, inclusief inzicht in de woningen die geschikt zijn voor ‘wonen en zorg’. Deze prestatieafspraken dienen te voldoen aan de geactualiseerde Woningwet.

De prestatieafspraken met woCom zijn op woensdag 7 december ondertekend. Wonen Limburg heeft in een bestuurlijk overleg op 15 december aangegeven, ondanks dat hun woningen niet-DAEB (Diensten van Algemeen Economisch Belang) woningen gaan worden, zij ze toch beschouwen als sociaal.

Zijn we tevreden?

Het initiëren en faciliteren van bouwprojecten is een voortdurend proces (10.2.1). Wij zijn tevreden over de bereikte resultaten in 2016 mede rekening houdend met de geprioriteerde bouw van betaalbare woningen (starters/huur) op gronden die in ons eigendom zijn.
Over de prestatieafspraken (10.2.2) met de in onze gemeente werkende woningstichtingen zijn wij tevreden.

Wat waren de belangrijkste randvoorwaarden?

De woningmarkt blijft complex, met veel invloeden. Het is gewenst dat er voldoende
planologische capaciteit aanwezig is en dat (uitleg)locaties op het juiste tijdstip bouwrijp
zijn. Met deze twee voorwaarden kunnen we snel reageren op vragen.

Wie is verantwoordelijk?

Bestuurlijk:
Ambtelijk:

Wat heeft het gekost?

Begroting 2016 na wijzigigng

Werkelijk 2016

Onderzoek sociale kernvoorraad

5.000

938

Totaal

5.000

938

Vanuit het volkshuisvestingsfonds (reserve ex artikel 22) was € 5.000,-- beschikbaar gesteld voor het doen van onderzoek naar de sociale kernvoorraad. De overige kosten zijn vooral verantwoord in de grondexploitaties.