Het BBV vormt samen met de Financiële verordening van de Gemeente Someren het kader van de
waarderingsgrondslagen. De jaarrekening is conform de begroting opgesteld volgens het stelsel van baten en lasten en normen die voor gemeenten en provincies als aanvaardbaar worden beschouwd. De baten en lasten, die toe te rekenen zijn aan het begrotingsjaar, zijn in de jaarrekening opgenomen. Het moment van betaling of ontvangst, is daarbij niet van belang.
De gehanteerde waarderingsgrondslagen worden hieronder weergegeven.
Materiële vaste activa
De materiële vaste activa kennen twee subcategorieën: investeringen met economisch nut en met maatschappelijk nut. De investeringen met economisch nut worden (verplicht) geactiveerd en afgeschreven. Op deze investeringen worden geen bijdragen uit reserves verminderd. De investeringen met maatschappelijk nut worden eveneens geactiveerd en afgeschreven. Op deze investeringen mogen wel bijdragen uit reserves in mindering worden gebracht.
De materiële vaste activa zijn gewaardeerd tegen verkrijgings- of vervaardigingsprijs, verminderd met ontvangen bijdragen van derden, de berekende afschrijvingen en bijdragen uit reserves. Afschrijving van de activa start in het jaar na oplevering en / of ingebruikname van het actief. Afschrijvingen worden berekend op basis van verwachte levensduur zowel op lineaire basis als door middel van annuïteiten.
M.i.v. 01-01-2016 is het BBV vernieuwd. Hierdoor zijn de landbouwgronden zonder transformatieproces geherrubriceerd van de voorraden naar terreinen en gronden bij de materiële vaste activa. Omwille van de vergelijkbaarheid zijn de vergelijkende cijfers ook naar de materiële vaste activa geherrubriceerd.
Onder de materiële vaste activa worden tevens de in erfpacht uitgegeven gronden opgenomen. Deze materiële vaste activa zijn tegen verkrijgingsprijs gewaardeerd. Aangezien aan de gronden in erfpacht een koop op afbetaling ten grondslag ligt, worden deze gronden afgeschreven in overeenstemming met de duur van de overeenkomst.
De materiële vaste activa met een aanschafwaarde lager dan € 10.000,-- per order worden niet als materiële vaste activa verantwoord, maar rechtstreeks ten laste van de exploitatierekening gebracht.
Financiële vaste activa
Deelnemingen zijn tegen verkrijgingsprijs gewaardeerd, of tegen marktwaarde indien de marktwaarde lager is dan de verkrijgingsprijs.
Onder de financiële vaste activa wordt tevens de behaalde winst op de in erfpacht uitgegeven gronden opgenomen. Aangezien aan de gronden in erfpacht een koop op afbetaling ten grondslag ligt, wordt dit vast actief jaarlijks verminderd conform de duur van de overeenkomst. De behaalde winst wordt jaarlijks gedurende de looptijd van de overeenkomst ten gunste van de exploitatie gebracht.
Vlottende activa
De voorraden zijn gewaardeerd tegen verkrijgingsprijs.
Onderhanden werk inzake grondexploitaties
De investeringen in grondexploitaties zijn gewaardeerd tegen vervaardigingsprijs of lagere marktwaarde. Deze bestaan uit verwervings- en beheerskosten en kosten voor het bouw- en woonrijp maken. Hieraan zijn toegevoegd de opslagen voor apparaatskosten. Op de totale kosten worden de subsidies en ontvangsten wegens onder meer gronduitgiften in mindering gebracht. Aan de netto investering wordt rente toegevoegd. Positieve resultaten bij het afsluiten van plannen worden rechtstreeks gedoteerd aan de reserve grondbedrijf. Indien van toepassing, wordt voor verliesgevende complexen een verliesvoorziening gevormd. De hoogte van deze voorziening is gelijk aan het verwachte verlies.
Vorderingen
De vorderingen zijn gewaardeerd tegen nominale waarde, onder aftrek van een voorziening voor oninbaarheid.
Liquide middelen
Liquide middelen worden gewaardeerd tegen nominale waarde.
Eigen vermogen
Het eigen vermogen is het verschil tussen de activa en het vreemd vermogen. Binnen het eigen vermogen wordt onderscheid gemaakt in reserves die tot het weerstandsvermogen behoren, en reserves waarvan de bestemming door de raad is vastgesteld en derhalve kan worden gewijzigd.
Voorzieningen
De voorzieningen zijn gewaardeerd tegen de nominale waarde.
Langlopende en kortlopende schulden
Schulden worden gewaardeerd tegen nominale waarde.
Kostenverdeelsleutels
Tijdsinschatting
De doorberekening van de kosten van de afdelingen Bedrijfsbureau, Beleid en Dienstverlening gebeurt op basis van de tijdsinschatting voor de diverse onderdelen door de medewerkers van de afdeling.
Tijdregistratie
De kosten van de afdeling Beheer en Uitvoering worden daarnaast zoveel mogelijk direct toegerekend aan de hand van verantwoorde uren tegen een voorcalculatorisch tarief voor zover het investeringen/projecten betreft.
Formatie
De kosten van secundaire arbeidsvoorwaarden worden doorberekend op basis van het aantal FTE’s per team. De kosten van facilitaire dienstverlening worden doorberekend op basis van het aantal FTE’s binnendienst.
Computers
De doorberekening van de kosten van team Informatievoorziening en Automatisering gebeurt op basis van het aantal geautomatiseerde werkplekken.
Tarief per m2
De doorberekening van de huisvestingskosten gebeurt op basis van een tarief per m2. De m2 zijn berekend op basis van netto ruimte. Er is geen rekening gehouden met gangen, toiletten, hal en dergelijke.