Wat wilden we bereiken?

Bieden van voldoende vestigings- en uitbreidingsmogelijkheden op de bedrijventerreinen in
Someren-Dorp en Someren-Eind voor bedrijven uit Someren en Asten.

Wat hebben we hiervoor gedaan?

4.2.1

Uitgeven van het bedrijventerreinen Witvrouwenbergweg.

Het laatste gedeelte bedrijventerrein wordt op dit moment bouwrijp gemaakt. Inmiddels zijn drie ondernemingen gerealiseerd en in bedrijf, en zijn nog twee percelen verkocht. Daarnaast zijn nog vier kavels in optie uitgegeven.

4.2.2

Het vaststellen van het nieuwe bestemmingsplan bedrijventerrein Sluis XI/Half Elfje.

Actiepunt sluiten: dit is hetzelfde als de actualisatie van het bestemmingsplan bedrijventerrein Someren.

4.2.3

Herstructurering van het bedrijventerrein Sluis XI/Half Elfje.

Met de uitvoering van het herstructureringsplan wordt gewacht tot vorderingen zijn gemaakt met de actualisatie van het bestemmingsplan bedrijventerreinen.

4.2.4

Uitgeven van bedrijventerrein 't Vaartje I.

Alle kavels in het uitbreidingsgedeelte Hoog Vaartje zijn uitgegeven. Op het voormalig terrein van Bakker Beton is nog circa 9.000 m2 bedrijfsgrond beschikbaar, waarvan circa 2.500 m2 in optie is uitgegeven.

4.2.5

Uitgeven van bedrijventerrein Lage Akkerweg III.

Belangstelling blijft onverminderd groot, waardoor vrijwel alle percelen op dit moment zijn verkocht, dan wel in optie zijn uitgegeven.

Zijn we tevreden?

Uitgifte bedrijventerreinen
De verkoop van bedrijfskavels is middels het project versnelling bedrijventerreinen uitgevoerd, waarbij ook externe ondersteuning is ingeschakeld. De resultaten door de jaren heen zijn als zeer goed te kwalificeren. Wij zijn met dit project op een punt aangekomen om de inzet te evalueren. Gelet op de nog beschikbare gronden hebben wij ervoor gekozen om van proactieve grondverkoop terug te gaan naar grondverkoop op aanvraag.

Vaststellen nieuwe bestemmingsplan/herstucturering
Er moet een nieuw bestemmingsplan komen voor de bedrijfsterreinen aan de oostzijde van de kern Someren. Voor het gebied is op 26 juni 2013 een beheersverordening vastgesteld, deze verordening verwijst echter nog naar de voorheen geldende bestemmingsplannen (Bestemmingsplan Sluis XI, (inclusief 6 herzieningen), Bestemmingsplan Half Elfje, Bestemmingsplan Half Elfje I, Bestemmingsplan Half Elfje I, 1e herziening, Bestemmingsplan Bedrijventerrein Mortelweg en bestemmingsplan Bedrijventerrein Lage Akkerweg, bestemmingsplan uitbreiding Lage Akkerweg en bestemmingsplan Bedrijventerrein Lage Akkerweg II). De bestemmingsplannen zijn grotendeels in de jaren zeventig vastgesteld (Sluis XI en Half Elfje), de plannen aan de Lage Akkerweg dateren uit de jaren negentig. De planregels voldoen niet meer aan de huidige juridische kwaliteitseisen. Daarnaast is het ruimtelijk beleid op onderdelen gewijzigd. Een concept voorontwerp bestemmingsplankaart en een korte notitie met bevindingen op basis van de verrichte inventarisatie (oktober /november 2016) is opgesteld. Dit dient als uitgangspunt voor het op te stellen bestemmingsplan. De planning voorziet erin dat vaststelling van het bestemmingsplan in het eerste kwartaal van 2018 haalbaar moet zijn.

Wat waren de belangrijkste randvoorwaarden?

Voldoende interesse van bedrijven voor de aankoop van bedrijfsgrond.

Wie is verantwoordelijk?

Bestuurlijk:
Ambtelijk:

Wat heeft het gekost?

De kosten voor Lage Akkerweg III, 't Vaartje I en Witvrouwenbergweg zijn verantwoord in de betreffende grondexploitatie.
Vanuit de beheersbegroting van wegen, groen en riolering wordt het benodigde bedrag beschikbaar gesteld voor de herstructurering van het bedrijventerrein Sluis XI/Half Elfje.